nedjelja, 13. svibnja 2012.

Stevija - 0 kalorija, slatka kao med

Stevija je ljekovita biljka, koja nam dolazi iz Paragvaja. Tamo je već 1500 godina koriste kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka. Tek u 19. st. širi dijelovi svijeta otkrili su njezino postojanje i svojstva.

No ono što nas zanima je da je ona 40 puta slađa od šećera, te da nema energetske vrijednosti. Zbog tih dvaju svojstava ona smanjuje krvni tlak, ne izaziva karijes, te ima antimikrobno, antiseptičko i anti alergijsko djelovanje. Dijabetičari isto tako mogu biti sretni jer ta biljka ima i hipoglikemijsko djelovanje. No ipak najviše značenja ima za pretile osobe, ne samo da nema energetske vrijednosti,čak smanjuje osjećaj gladi, te poboljšava probavu.

Zbog navedeni kvaliteta, zbilja bi bilo šteta da u kuhinji nemamo paketić stevije. Ne možete je nabaviti u ljekarnama nego samo uspecijaliziranim biljnim drogerijama. Dobra vijest isto tako je da su naši krajevi vrlo pogodni za sadnju te čudesne biljke. Nasadi stevije odbijaju nametnike pa je vrlo korisna za one koji su skloni organskoj, ekološkoj poljoprivredi. To je razlog svima koji posjeduju poljoprivredno područje da se bace na uzgoj Stevije, koja ima visoku tržišnu cijenu. 

Nema komentara:

Objavi komentar